In Cum gandim

Monitorizare

Unul dintre cele mai importante aspecte ale controlului greutății îl reprezintă monitorizarea. Conform dictonului care spune că „tot ceea ce poate fi măsurat poate fi îmbunătățit” la fel, în momentul în care vom avea date precise despre evoluția kilogramelor noastre, ne va fi mai ușor să facem ajustările necesare.

Acest articol va trata strict modul în care este bine să ne cântărim ca parte a procesului de monitorizare. Cei mai mulți dintre noi, în situația în care începem un program „de slăbit” ne împrietenim şi cu un cântar pe care urcăm obsesiv, dorindu-ne să arate din ce în ce mai puțin la fiecare măsurare.

Paradoxal, fiecare cântărire ne întristează. Fie nu „am slăbit” deloc, poate chiar dimpotrivă, fie „am slăbit” dar prea puțin față de așteptările noastre.

Ce este de făcut pentru a avea o estimare cât mai apropiată de realitate atunci când începem un program de control al greutății sau pur şi simplu o „dietă minune de pe net”?

Ideal, în primele 30-60 de zile ale programului /dietei, este să ne cântărim maxim o dată pe săptămână, dimineață, la scurt timp după ce te trezești, după golirea vezicii urinare. Este bine să fie întotdeauna aceeași zi a săptămânii, astfel încât condițiile de măsurare să fie aproximativ la fel de fiecare dată. Nu este o idee bună să te cântărești în week-end pentru că de regulă programul este diferit la sfârșitul săptămânii. Poate mâncăm mai mult poate ne odihnim mai mult….

Capcane …

Ce se întâmplă dacă ne cântărim mai des? De regulă vom fi dezamăgiți de rezultate şi predispuși să renunțăm. Numărul de kilograme poate să varieze dramatic pe parcursul unei zile (în medie 1-2Kg+) funcție de ce mâncăm, de nivelul de hidratare, nivelul de efort, ora la care ne cântărim, etc…… La femei greutatea este afectată şi de ciclul menstrual.

Pentru cei care totuși nu rezistă tentației de a se cântări zilnic, e bine să o facă la aceeași oră, iar la finalul săptămânii să calculeze media celor 7 rezultate. Astfel vor avea o măsură apropiată de realitate.

În ceea ce privește efectiv greutatea corporală, nu poți observa decât dacă ai slăbit sau te-ai îngrășat. Ceea ce greutatea ta nu îți spune este dacă proporția dintre țesutul adipos şi masa musculară s-a modificat.

Cel mai bine este să îți măsori și circumferința taliei, nu doar să te cântărești. Tot ce ai de făcut este să stai în poziție verticală, să expiri şi să te relaxezi. Trebuie să stai cu picioarele lipite, cu greutatea corporală egal distribuită pe ambele picioare.

Pune o un metru de croitorie în jurul taliei, la două degete sub ombilic şi citește valoarea. Dacă nu ai un metru de croitorie poți folosi o sfoară sau un cordon pe care îl poți măsura ulterior. Pentru a obține o valoare corectă asigura-ţe că sunt dintr-un material neelastic.

Măsoară circumferința taliei de două ori. Dacă cele două valori au o diferență de un centimetru una față de cealaltă, calculează media; dacă diferă cu mai mult de un centimetru, măsoară din nou, de încă două ori. Repetă procesul până când cele două măsurători nu diferă cu mai mult de un centimetru.

Cum sa fac?!

Eu mă cântăresc în fiecare zi de luni, după igiena de dimineață şi notez greutatea în agendă. Motivul pentru care am ales ziua de luni este că, de regulă, în week-end mâncăm „mai mult şi mai bine” astfel încât este cumva explicabil orice ar arăta cântarul luni de dimineață ;-).

În concluzie greutatea cea mai apropiată de realitate o vom obține cântărindu-ne o dată pe săptămână, dimineața, în aceeași zi.

Despre ceilalți parametri pe care este bine să îi monitorizăm, într-un articol viitor.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Start typing and press Enter to search